Tajemná jednání o budoucnosti Opencard

19. 05. 2014 11:19:29
To, co se děje za železnými dveřmi pražského magistrátu, se totálně rozchází s tím, co město prezentuje navenek. Pokračování kauzy Opencard je toho jasným důkazem.

Autor: Lukáš Landa

Pod záminkou zbavení se závislosti na dodavatelské firmě eMoneyservices, s.r.o. (EMS) se v tichosti připravuje další kšeft za stovky miliónů právě pro tuto firmu. Nikoho nezaráží, že soukromému subjektu, jehož cílem je celkem logicky hlavně vydělat peníze, se tak moc líbí řešení, které Praha zvolila. Jak by také ne, když ho z velké části připravovala sama firma EMS.

Nová zjištění v případu Opencard jsme přinesli díky grantu Roku Jinak. Ten umožnil propojit standardní novinářské postupy získávání a ověřování informací s formálními kroky právní poradny protikorupčního občanského sdružení Oživení. Jak pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím, tak pomocí kontaktu s „insidery“ jsme poskládali informace, které byly do té doby tajné a vedly k dalšímu nehospodárnému utrácení peněz v nejznámější pražské kauze.

Pro srovnání níže uvádím, jaké informace (ne)zveřejňovala Praha do té doby, než mělo Oživení 5.5.2014 tiskovou konferenci.

Veřejné informace:

- Hlavní město Praha analyzovalo 12 měsíců situaci kolem budoucnosti pražské tramvajenky Opencard, která v minulosti stála už 1,2 miliardy korun. Výsledek: Nejlepší řešení bude založení městské akciové společnost Operátor Opencard, a.s. Tato společnost by za 50-80 miliónů odkoupila část dodavatelské firmy eMoneyServices, s.r.o. (nástupce Haguess, a.s.) tak, aby Praha získala veškeré know-how k Opencard a mohla si v budoucnosti zajišťovat vše sama, případně s jiným dodavatelem služeb, než je firma EMS.

Neveřejné informace:

- Částka, kterou má město zaplatit firmě EMS není „jen“ 50-80 miliónů korun. Dle zjištění Oživení, o. s. jde o dalších zhruba 300 miliónů. Z pozdějších vyjádření zástupců města vyplývá, že EMS požaduje v příštích dvou letech dokonce půl miliardy!

- Alternativní systém dopravní čipové karty od jiných dodavatelů se dá kompletně pořídit za 20-60 miliónů. Jde o firmy se zkušenostmi např. z Plzně či Ostravy. Většina nabízených řešení má více funkcí, než současná Opencard.

- Dle harmonogramu, podle nějž Praha postupuje, počítá dále s firmou EMS jako s jediným dodavatelem služeb - bez soutěže.

- Byla to sama firma EMS, která připravovala podklady pro jednání zastupitelstva hl. m. Prahy, když schvalovalo založení Operátora Opencard a první investici směřující k firmě EMS.

- Za neprůhlednou firmu EMS jedná pan Petr Stránský. Ten v roce 2006 pomáhal připravovat celý projekt Opencard pro Prahu. Později se stal ředitel dodavatelské firmy Haguess. Po ní projekt převzala právě EMS (resp. EMONEY GROUP), kterou dle gibraltarského obchodního rejstříku zakládal také Petr Stránský.

- Harmonogram, ze kterého vyplývá, že dalším dodavatelem služeb má být jen firma EMS je neveřejný. Ani zastupitelé města ho nedostali kompletní.

- Na usnesení zastupitelstva o založení Operátora Opencard, a.s. chybí uveden předkladatel návrhu náměstek primátora Jiří Vávra (TOP09). Místo něj je tu nestandardně uvedena celá Rada HMP.

Reakce zástupců města na nově zveřejněné informace je zvláštní. Na jedné straně primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP09) okamžitě situaci uklidňuje slovy: „Jiná varianta než otevřená soutěž nepřichází v úvahu, nenecháme se vydírat neprůhlednou firmou“. Na straně druhé jeho spolustraník a radní pro informatiku Jan Vašíček (TOP09) chce nabídku EMS ještě zvážit. Co z toho vyplývá? Lobby, která se pohybuje kolem pražské Opencard už od roku 2006, je stále při životě a drží se i ve chvíli, kdy by rozumný zápasník hodil ručník dávno do ringu. Ale to by muselo být jinde, než v Praze.

Lukáš Landa je novinář působící tento rok v rámci projektu Rok jinak Nadace Vodafone v neziskové organizaci Oživení.

Autor: Rok Jinak | pondělí 19.5.2014 11:19 | karma článku: 17.59 | přečteno: 908x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 182 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 318 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.53 | Přečteno: 95 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 556 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4277
Obsah blogu koordinuje Jan Rybář, novinář (a absolvent programu Rok jinak), www.amaze.cz, www.janrybar.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...