Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Změna zaměstnání, nebo změna stravování?

7. 05. 2014 15:41:16
Práce a stravování jsou spojené nádoby. Je možné mít dobrou práci a stravovat se zdravě? Má změna zaměstnání pozitivní, anebo naopak negativní vliv na způsob života? Je možné naobědvat se za 17 korun?To vše jsou otázky, které jsem si před poslední změnou zaměstnání nepoložil, ale jsou to právě ty otázky, které jsem si během prvních týdnů na novém místě kladl.

Autor: Miroslav Kupec

Nejsem kuchař. Neumím si představit den bez oběda. Teplý oběd je pro mě součástí dobrého dne. Zaměstnání vyhledávám mimo jiné i podle toho, zda je možnost „závodního“ stravování. Toto pravidlo jsem porušil poprvé v životě při výběru mého současného působiště. Pracuji ROK JINAK. O stravování jsem v případě mého projektu vůbec nepřemýšlel. Nebylo proč, projekt se stravováním aktivního účastníka projektu nepočítá. Se stravováním nepočítá ani leckterý zaměstnavatel.

V mém případě je vše JINAK než dříve i v oblasti stravování. Není jednoduché si uhlídat správné stravovací návyky, pokud máte na výběr cokoli. Bagety, tousty a hamburgery mi nehrozí, z toho jsem už vyrostl. I proto si nyní dennodenně připadám trochu jako lovec, který byl nucen se o sebe každý den postarat. Denně znovu a znovu vymýšlím, jak, kde a co budu jíst k obědu.

Protože se pohybuji po Kraji Vysočina, přejíždím tři okresy, tak za první tři měsíce jsem navštívil poměrně hodně zařízení, která nabízí různé možnosti stravování. Bufety, restaurace, jídelny, kuchyňka s mikrovlnkou, zbytky z domova, školní jídelny, hotely, kavárny. Zkuste si to také.

To, co nemůže zkusit každý, je oběd, který uvaří klienti Fokusu Vysočina. Polévky, bramboráky, nudle s tvarohem, zapečené brambory, koprovka... Seznam neexistujícího jídelníčku by mohl být dlouhý. Vaření je součástí denního programu pro některé klienty, pro jiné je nutností se najíst za minimální peníze. Společný oběd zaměstnanců i klientů je společným zážitkem a dobrou příležitostí si popovídat se všemi zúčastněnými. Ceny odpovídají reálným nákladům na nákup surovin, oběd za 17 korun není výjimkou. Rád se znovu zúčastním.

Přese všechny možnosti jsem si musel za účelem přežití vytvořit několik vlastních pravidel.

Pravidlo č. 1: Teplý oběd - vynechejte rychlá občerstvení

Pravidlo č. 2: Chutně a zdravě - fungují obyčejná jídla

Pravidlo č. 3: Hlídat si náklady - věnuj 5 minut výběru a ušetříš

Pravidlo č. 4: Nic nepřeháníme - když nedodržíš pravidla 1, 2 a 3, tak to zbytečně neřeš.

Přesto, že jsem již napsal o stravování v tomto článku 371 slov, tak vše může být jinak, než si myslím. Jídlo je pojmem relativním. Co se jednomu zdá jako luxusní jídlo, by jiný nejedl. Každý z nás se na stravování dívá trochu jinak. Jedná se o uspokojení základní lidské potřeby, nebo jde o společenskou záležitost nebo dokonce o umění vařit a stravovat se?

Možná jen poznámku na konec pro všechny: Změňte zaměstnání, máte šanci změnit i své stravovací návyky.

Autor: Rok Jinak | středa 7.5.2014 15:41 | karma článku: 10.85 | přečteno: 1303x

Další články blogera

Rok Jinak

Příběhy z Cesty domů: Nekonečná, vystupovat

Od té doby, co pracuju v Cestě domů, se mě často někdo ptá, co se mnou péče o umírající dělá, jak mě to proměnilo.

20.7.2015 v 17:28 | Karma článku: 15.75 | Přečteno: 703 | Diskuse

Rok Jinak

Poslední den roku, který byl jinak

Je poslední den roku. Pro někoho roku 2014, pro mne Roku jinak. Vstávám v pět třicet. Ne, že bych chtěla, ale psi mi skočí na hlavu a dožadují se svého: ranní procházky a jídla.

2.3.2015 v 15:19 | Karma článku: 13.25 | Přečteno: 590 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jaroslav Kvapil

Babiš se chystá k nepřátelskému převzetí státu

Poslechl jsem si na ČT poslední debatu lídrů deseti stran před parlamentními volbami a mohu říct, že mě nikdo z nich ničím nepřekvapil, abych změnil názor na tu či onu stranu. A teď se nabízí otázka – koho tedy volit?

20.10.2017 v 1:04 | Karma článku: 6.76 | Přečteno: 89 | Diskuse

Jana Slaninová

"Milý Andreji": silně provokativní blog, čtení jen na vlastní nebezpečí!

Píšu Ti, chlapče, páč mi děláš starosti. Fakt. Některé lidi netlačíš v botě, ale na mozku. Vrtáš jim hlavou ve dne v noci. Mají z toho velké hlavy. A pak je potíž sehnat čepici. A zima na krku, že jo.

19.10.2017 v 21:00 | Karma článku: 13.57 | Přečteno: 609 | Diskuse

Marek Valiček

Radost jen tak. Třeba na gumě.

"...tak jsem koupila takovej ten balonek na gumě, pastelky a rumový pralinky, zabalila, odnesla na poštu a snad to vyjde."

19.10.2017 v 13:01 | Karma článku: 23.08 | Přečteno: 559 | Diskuse

Jana Slaninová

Domácí recepis proti bolesti hlavy

Jsou dny, kdy vás bolí hlava. Přes den se na lidi vrhají informace jako hladové lišky na králíčky. A v důsledku se hlava brání bolestí a nebo pnutím. A co ji prostě vypnout? Alespoň na chvíli.

19.10.2017 v 12:01 | Karma článku: 11.03 | Přečteno: 240 | Diskuse

Bedřich Marjanko

Malé předvolební zamyšlení

Naše vlast opět žije volbami. Politici se navzájem osočují, podávají žaloby, a hlavně slibují vše možné i mnohdy nemožné. I zdejší blogy se většinou zabívají tímto tématem, což pochopitelné. Dovolím si k tomu i já napsat pár řádků

19.10.2017 v 11:01 | Karma článku: 20.79 | Přečteno: 454 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4079
Obsah blogu koordinuje Jan Rybář, novinář (a absolvent programu Rok jinak), www.amaze.cz, www.janrybar.cz


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.