Rok Jinak

Zlý zisk, hodný nezisk (a já – grafik)

31. 07. 2013 18:23:53
Když do neziskovky vyrazí na rok pracovat grafik a ilustrátor, začne vše sledovat vskutku bedlivým pohledem i tak trochu mudrovat. A kreslit, to se ví!

Autor: Kakalík

Základní rozdíl mezi ziskovým a neziskovým sektorem spočívá hlavně v tom, že každý používá pro své přežití jiné benefity. Ziskový sektor si může dovolit argumentovat penězi (pokud je samozřejmě má) a tím pádem elegantně vstupovat do výsledku I v tu nejméně vhodnou chvíli a podle své chuti ten či onen projekt zkazit k potřebám a obrazu svému. Neziskový sektor má finance velmi omezené, a tak jeho hlavní pákou je určitá tvůrčí svoboda, kterou může poskytnout. Ale I zde je neodolatelná potřeba šlapat si po štěstí. Na rozdíl od zlého zisku, který si umí škodit tím, že na to má, nezisk si paradoxně nejvíc škodí tím, že si nedokáže zcela otevřeně přiznat, že na to finance nemá a podle toho se chovat. Místo aby hledal zcela levná, kreativní a netradičně sympatická řešení sebeprezentace, snaží se v rámci možností kopírovat zaběhnutý model klasických velkých komerčních hráčů.

Slyšel jsem docela dobrou hlášku. Vymýšlí-li se něco pro "company", tak záleží na tom, co na to řekne manželka pana řídícího. No a když se něco podobného vymýšlí pro neziskovku, tak se vymyslí leták.

Ilustrace

Autor: Rok Jinak | karma: 11.72 | přečteno: 1010 ×
Poslední články autora