Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Změna zaměstnání, nebo změna stravování?

7. 05. 2014 15:41:16
Práce a stravování jsou spojené nádoby. Je možné mít dobrou práci a stravovat se zdravě? Má změna zaměstnání pozitivní, anebo naopak negativní vliv na způsob života? Je možné naobědvat se za 17 korun?To vše jsou otázky, které jsem si před poslední změnou zaměstnání nepoložil, ale jsou to právě ty otázky, které jsem si během prvních týdnů na novém místě kladl.

Autor: Miroslav Kupec

Nejsem kuchař. Neumím si představit den bez oběda. Teplý oběd je pro mě součástí dobrého dne. Zaměstnání vyhledávám mimo jiné i podle toho, zda je možnost „závodního“ stravování. Toto pravidlo jsem porušil poprvé v životě při výběru mého současného působiště. Pracuji ROK JINAK. O stravování jsem v případě mého projektu vůbec nepřemýšlel. Nebylo proč, projekt se stravováním aktivního účastníka projektu nepočítá. Se stravováním nepočítá ani leckterý zaměstnavatel.

V mém případě je vše JINAK než dříve i v oblasti stravování. Není jednoduché si uhlídat správné stravovací návyky, pokud máte na výběr cokoli. Bagety, tousty a hamburgery mi nehrozí, z toho jsem už vyrostl. I proto si nyní dennodenně připadám trochu jako lovec, který byl nucen se o sebe každý den postarat. Denně znovu a znovu vymýšlím, jak, kde a co budu jíst k obědu.

Protože se pohybuji po Kraji Vysočina, přejíždím tři okresy, tak za první tři měsíce jsem navštívil poměrně hodně zařízení, která nabízí různé možnosti stravování. Bufety, restaurace, jídelny, kuchyňka s mikrovlnkou, zbytky z domova, školní jídelny, hotely, kavárny. Zkuste si to také.

To, co nemůže zkusit každý, je oběd, který uvaří klienti Fokusu Vysočina. Polévky, bramboráky, nudle s tvarohem, zapečené brambory, koprovka... Seznam neexistujícího jídelníčku by mohl být dlouhý. Vaření je součástí denního programu pro některé klienty, pro jiné je nutností se najíst za minimální peníze. Společný oběd zaměstnanců i klientů je společným zážitkem a dobrou příležitostí si popovídat se všemi zúčastněnými. Ceny odpovídají reálným nákladům na nákup surovin, oběd za 17 korun není výjimkou. Rád se znovu zúčastním.

Přese všechny možnosti jsem si musel za účelem přežití vytvořit několik vlastních pravidel.

Pravidlo č. 1: Teplý oběd - vynechejte rychlá občerstvení

Pravidlo č. 2: Chutně a zdravě - fungují obyčejná jídla

Pravidlo č. 3: Hlídat si náklady - věnuj 5 minut výběru a ušetříš

Pravidlo č. 4: Nic nepřeháníme - když nedodržíš pravidla 1, 2 a 3, tak to zbytečně neřeš.

Přesto, že jsem již napsal o stravování v tomto článku 371 slov, tak vše může být jinak, než si myslím. Jídlo je pojmem relativním. Co se jednomu zdá jako luxusní jídlo, by jiný nejedl. Každý z nás se na stravování dívá trochu jinak. Jedná se o uspokojení základní lidské potřeby, nebo jde o společenskou záležitost nebo dokonce o umění vařit a stravovat se?

Možná jen poznámku na konec pro všechny: Změňte zaměstnání, máte šanci změnit i své stravovací návyky.

Autor: Rok Jinak | středa 7.5.2014 15:41 | karma článku: 10.85 | přečteno: 1302x

Další články blogera

Rok Jinak

Příběhy z Cesty domů: Nekonečná, vystupovat

Od té doby, co pracuju v Cestě domů, se mě často někdo ptá, co se mnou péče o umírající dělá, jak mě to proměnilo.

20.7.2015 v 17:28 | Karma článku: 15.75 | Přečteno: 696 | Diskuse

Rok Jinak

Poslední den roku, který byl jinak

Je poslední den roku. Pro někoho roku 2014, pro mne Roku jinak. Vstávám v pět třicet. Ne, že bych chtěla, ale psi mi skočí na hlavu a dožadují se svého: ranní procházky a jídla.

2.3.2015 v 15:19 | Karma článku: 13.25 | Přečteno: 584 | Diskuse

Rok Jinak

Chcete být užiteční?

Žiji, tedy jsem + pracuji a pomáhám = jsem užitečný. Jednoduchá rovnice, že? A jak ji naplnit?

15.12.2014 v 13:30 | Karma článku: 9.90 | Přečteno: 423 | Diskuse

Rok Jinak

Na záchodě jsme spolu ještě nebyli

Kdo by čekal, že tento blog bude věnován čistě holčičím záležitostem, mezi které doprovázení na toaletu bezesporu patří, zřejmě bude zklamán. A možná taky ne.

15.12.2014 v 11:17 | Karma článku: 17.48 | Přečteno: 1219 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Libuse Palkova

Jak balit ženský

Každý chlap má svůj recept, jak balit holky-někdo je takzvanej ukecávač, jinej na to jde přes fyzično a vystavuje svaly vymakaný ve fitku, jinej přes dárky, další pak slíbí hory doly a pak zmizí...

16.8.2017 v 19:02 | Karma článku: 9.08 | Přečteno: 388 | Diskuse

Martina Studzinská

Dobrodružství, na které se nezapomíná

Boby seděl v autě popojížděl pomalu v koloně. Nevěděl, co zažije, až se tahle kolona rozjede. Nedokázal si to ani představit. Přejížděl totiž do Československa skrz takzvanou železnou oponu a psal se rok 1968.

16.8.2017 v 18:27 | Karma článku: 4.59 | Přečteno: 164 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Homosexuální kontra tradiční rodiny a bonobové

V souvislosti s Prague Pride přišli odpůrci práva hlavně homosexuálů na zákonem zakotvenou „normální“ rodinu tradičně s tím, že by něco takového ohrozilo „tradiční rodinu“. A kde je řečeno, že tradiční rodina je to pravé ořechové?

16.8.2017 v 16:17 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 393 | Diskuse

Petr Karas

Ze všech národů máme ten nejvyvinutější smysl pro humor. Proto se neusmíváme.

Humoristy máme skvělé, nekonečné televizní medailony herců-humoristů jsou v televizi skoro každý den. Máme ohromný smysl pro humor a skvělé vtipy. Umíme se sami sobě smát, až padáme v divadlech ze židlí. Ale ulicí kráčíme chmurně.

16.8.2017 v 14:17 | Karma článku: 18.17 | Přečteno: 536 | Diskuse

Jan Klar

Správnej chlap nikdy nebrečí

Viktor se po dlouhá léta snažil, aby ze svého syna vychoval chlapa. Byl to přece jen jeho nejstarší kluk, který by měl jít v otcovských stopách. Na tom nemůže nic změnit žádný politický režim nebo nová doba.

16.8.2017 v 12:06 | Karma článku: 17.48 | Přečteno: 1257 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4068
Obsah blogu koordinuje Jan Rybář, novinář (a absolvent programu Rok jinak), www.amaze.cz, www.janrybar.cz

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.