Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

New York v Praze, aneb jak 12 židlí oživilo Václavák

Proč postavit židle na silnici? Protože Václavák pak začne žít úplně jinak. (A v New Yorku tak dokázali bezmála zázrak…)

Autor: Jan Krčmář

 

V kanceláři na Žižkově je dvanáct levných, dřevěných skládacích židlí. je mobilem rychle vyfotím a hned to sdílím na náš Facebook a twitter s otázkou: "Pomůže těchto 12 židlí oživit Václavák?" Jsem sám zvědavý a nevím, jak to celé dopadne. První happening, či akce typu guerilla marketing v mé režii od mého nástupu v iniciativě Auto*Mat. Je středa 13. června, půl desáté ráno: společně s třemi kolegy pobíráme židle a vyrážíme na tramvaj. V devítce se na nás lidé dívají trochu podezřele. Ale máme to jen pár zastávek.

 

Když jsme se v květnu v rámci festivalu reSITE projeli na kole po Praze s radní pro dopravu z New Yorku Janette Sadik-Khan, ukázali jsme jí také Václavské náměstí. Ona změnila Time Square v pěší zónu (a podpořila tím místní ekonomiku), zvýšila bezpečnost chodců a cyklistů a i automobilové dopravě to pomohlo. My jsme se chtěli pochlubit, že i u nás se věci mění a že Václavák, který byl dlouho spíš silnicí než náměstím, je teď z poloviny pěší zónou.

 

Když jsme ale dojeli na spodní část Václaváku, nová pěší zóna zela prázdnotou. Lidé jako ovce chodili po chodníku a po bývalé vozovce se pohyboval tak asi jeden člověk za minutu. Než jsme mohli Janette vysvětlit, že problém spočívá v tom, že lidé nevědí, že se jedná o pěší zónu, protože to není na pohled poznat, předběhla nás s následující historkou. Když v New Yorku změnili náměstí na pěší zónu, bylo jim hned jasné, že se nesmí ani na den stát, že pěší zóna bude bez lidí. “Prostě jsme zajeli do obchodu a koupili jsme levný zahradní nábytek, který jsme rozmístili na pěší zónu,” vyprávěla Sadik-Khan. Lidé pochopili, že tam nejezdí auta a začali veřejný prostor využívat. Někteří si sedli, někteří prostě začali chodit po bývalé silnici. “Bylo to strašně jednoduché, levné a efektivní,” řekla Janette a dodala klíčovou větu, která nás přesvědčila, že musíme jednat. “Můžete začít hned, nemusíte čekat na komplikované studie.”

 

Vystupujeme z tramvaje a míříme do pasáže Světozor, abychom neblokovali chodce ve Vodičkově. Za pět minut deset, to je dobře, říkám si, protože jsem poslal avízo novinářům a doufám, že tam někdo na desátou bude. Vycházíme z pasáže na Václavák, ten je opět prázdný, lidé na chodníku. Skoro nás přejede auto České pošty, které tam jede snad padesátkou. Na konci nové částí pěší zóny, v “Účku” u Můstku vidím novináře a kamery. Je za minutu deset.

 

Když jsme se jeli na kole s Janette Sadik-Khan, byl jsem v rámci programu Rok jinak necelých pět měsíců v iniciativě Auto*Mat. Iniciativa se snaží o to, aby doprava v Praze byla udržitelná a podobná té v městech západní Evropy. Nebo v New Yorku. V únoru jsem pomohl prosadit rekonstrukci jedné křižovatky, v květnu jsem se staral o komunikaci akce “Do práce na kole” a teď je na řadě guerilla marketing.

 

Hned poté, když jsme slyšeli slova Janette Sadik-Khan, jsme si na místě s kolegyní Ivou řekli, že zkusíme to, co udělali v New Yorku. Židle lze nakoupit levně, takže ani nebude vadit, když nám nějakou ukranou nebo zničí. Akce má být symbolicky minimalistická, co nejjednodušší a bez složité přípravy a produkce.

Chceme ukázat Městské časti Praha 1, že pěší zónu je nutno oživit hned a že ji lze oživit skoro zadarmo a za pár dnů. Když tam budou židle, budou tam lidé sedět. Když tam budou sedět lidi, budou tam další lidi chodit. Nebudou ve spodní části Václaváku jen procházet, ale budou se zastavovat. Budou tam trávit čas a víc utrácet. Pomůže to podnikatelům. Tak to fungovalo v New Yorku. Tržby na Time Square vzrostly o astronomických 70 procent.

 

Sedím s reportérem televize na židli, za námi Václavák, po kterém začínají chodit lidi. Asi to funguje. Pět minut poté jsou na pěší zóně desítky lidí. Než jsme přili, bylo to tak pět lidí za minutu.  Na jedné židli sedí kolega a učí se na zkoušku, si po živém vstupu do televize povídám s novináři. Pak si zařídím mobilní kancelář. Je to paráda. Pracovat venku. To je opravdu “Rok jinak”. Každou minutu se dívám kolem sebe na lidi, které začínají chodit po pěší zóně. Taxíky a dodávky, které mají do pěší zóny samozřejmě povolený vjezd, začali jezdit opatrně. Jen jeden pán v Jaguáru troubí na kolemjdoucí.

 

Praha 1 má v plánu celé Václavské náměstí přestavět a udělat z něj krásný pěší bulvár. To je výborný plán a my ho podporujeme. Nechceme ale, aby se zbytečně dlouho čekalo na stavební úpravy, protože Václavák bude v mezidobě polomrtvým místem. Spodní část Václaváku vypadá dnes jako silnice, po které jezdí málo aut a na které parkuje málo aut. Ale: když to fungovalo v New Yorku, proč by to nefungovalo v Praze?

 

“Máte na to povolení?” ptá se strážník městské policie. Fotí ho při tom reportérka z jednoho deníku. Povolení na to, si sednout? Ne, to opravdu nemáme. Podle policie ho ale potřebujeme. “Ale my jen sedíme v pěší zóně, to je snad povoleno, ne?” Ano, ale pouze přímo na vozovce, protože židle jsou pomůckou. “A smím si sednout na bundu?”. Ano. “A co, když si přinesu malý kobereček z domova a sednu si na něj”. Policajti nevědí. Je jim to očividně také trapné, ale chápu, že nemohou nic dělat. Po dvou hodinách, ve kterých náměstí ožilo, celý nápad narazil na českou byrokracii. Povolení na sezení...

 

Akce byla úspěchem. Mediální pokrytí bylo slušné, na Facebooku to vidělo víc lidí, než jakýkoli jiný náš výstup. Ale o to vlastně nejde. My jsme na dvě hodiny oživili část centra. A to je k nezaplacení. Určitě se na náměstí vrátíme.

Autor: Jan janrybar Rybář | sobota 16.6.2012 14:44 | karma článku: 11,47 | přečteno: 1183x
  • Další články autora

Jan janrybar Rybář

Příběhy z Cesty domů: Nekonečná, vystupovat

Od té doby, co pracuju v Cestě domů, se mě často někdo ptá, co se mnou péče o umírající dělá, jak mě to proměnilo.

20.7.2015 v 17:28 | Karma: 16,79 | Přečteno: 753x | Diskuse| Ostatní

Jan janrybar Rybář

Poslední den roku, který byl jinak

Je poslední den roku. Pro někoho roku 2014, pro mne Roku jinak. Vstávám v pět třicet. Ne, že bych chtěla, ale psi mi skočí na hlavu a dožadují se svého: ranní procházky a jídla.

2.3.2015 v 15:19 | Karma: 13,85 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Jan janrybar Rybář

Chcete být užiteční?

Žiji, tedy jsem + pracuji a pomáhám = jsem užitečný. Jednoduchá rovnice, že? A jak ji naplnit?

15.12.2014 v 13:30 | Karma: 11,88 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Jan janrybar Rybář

Na záchodě jsme spolu ještě nebyli

Kdo by čekal, že tento blog bude věnován čistě holčičím záležitostem, mezi které doprovázení na toaletu bezesporu patří, zřejmě bude zklamán. A možná taky ne.

15.12.2014 v 11:17 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Jan janrybar Rybář

O příbězích pamětníků a vzpomínkách na válku

Příběhy pamětníků války ožívají v podání dětí zapojených do unikátního projektu – a často to jsou opravdu silné momenty...

14.10.2014 v 10:09 | Karma: 15,26 | Přečteno: 668x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4277x
Obsah blogu koordinuje Jan Rybář, novinář (a absolvent programu Rok jinak), www.amaze.cz, www.janrybar.cz

Seznam rubrik